Od pewnego momentu, bardzo dużo uwagi przykłada się do właściwej dokładności wykorzystywanych profesjonalnie przyrządów metrologicznych. Sytuacja ta okazuje się być szczególnie widoczna gdy mowa jest o miernikach, od których dokładności może zależeć zdrowie, bądź też życie człowieka. Chodzi tutaj na przykład o mierniki, które są wykorzystywane w przemyśle, produkcji, czy też w trakcie przechowywania żywności, czy środków farmakologicznych.
Mierniki elektryczne
W takiej sytuacji bowiem wszelkie odchylenia od normy ze stron wykorzystywanego sprzętu pomiarowego czy też kontrolującego, mogą się okazać bardzo znaczące. W takiej też sytuacji konieczne może być profesjonalne wzorcowanie mierników elektrycznych, którego wykonanie powinno być zlecane doświadczonym w tym laboratorium oraz jednostkom badawczym. Sytuacje, w których wzorcowanie, czyli inaczej kalibracja takich właśnie mierników jest wymagana, to na przykład produkcja żywności, oraz jej przechowywanie. W takiej sytuacji, na przykład od urządzeń pomiarowych stosowanych podczas jej produkcji, czy też od mierników badających warunki w magazynie do przechowywania żywności, zależeć może to, w jakim stanie dana żywność trafi na rynek. Bardzo podobna sytuacja występuje jednak również w przypadku produkcji i przechowywania środków farmakologicznych.
Bardzo podobnie jest w przypadku tej aparatury pomiarowej, która wykorzystywana jest do kontrolowania instalacji produkcyjnych, oraz zachodzących w niej procesów. Również w tym przypadku, konieczne może być wzorcowanie tej właśnie aparatury, gdyż może od tego zależeć bezpieczeństwo oraz higiena pracy zatrudnionych pracowników produkcyjnych. Warto pamiętać również o tym, że wzorcowanie w pewnych okolicznościach, takich jak te wymienione powyżej, może być wymagane, w innych tylko zalecane. Korzystanie z mierników podających wzorcowaniu, wiąże się dla przedsiębiorcy z wieloma różnymi korzyściami, przede wszystkim będzie on traktowany jako jeden z tych, którzy bardzo zwracają uwagę na zachowanie bezpieczeństwo w swojej firmie. Wzorcowanie jest procedurą kalibracji, która pozwala ustalić, czy wskazania danego miernika czasem zbyt mocno nie odbiegają od ogólnie przyjętych wzorców.
W pewnych sytuacjach wykonywanie takiej procedury może być bezwzględnie wymagane. Dotyczy to przede wszystkim tych, w których od dokładności danego miernika będzie zależeć na przykład bezpieczeństwo w danej firmie, czy też bezpieczeństwo odbiorców produkowanych produktów. Szczególnie wzorcowanie jest wymagane na przykład w przypadku mierników wykorzystywanych podczas produkcji żywności.